Old Time R'N'R Magazine blogajánló

Old Time R'N'R Magazine blogajánló

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Kultikus albumok: Yes – Time And A Word (1970)

2021. július 26. - Teakbois

Az 1968-ban alakult és igen hamar a Led Zeppelin és a King Crimson vetélytársaként emlegetett Yes 1969-re az Egyesült Királyság egyik legkeményebben dolgozó zenekarává lépett elő. Jon Anderson énekes és társai egyre nagyobb klubokban adtak teltházas koncerteket, és úgy döntöttek, hogy nem fogják ismételni magukat: lenyűgöző bemutatkozó albumuk után egy teljesen más jellegű, de mégis ízig-vérig Yes-es produkcióval rukkolnak elő.

A teljes cikkért ide klikkelj!

Rolling Stones: Barna cukor és ragacsos ujjak

Kultikus albumok: The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)

1971 áprilisában jelent meg a Rolling Stones Sticky Fingers című albuma, amely több szempontból is rocktörténelmi mérföldkőnek nevezhető. A Mick Jagger (ének), Keith Richards (gitár), Charlie Watts (dob), Mick Taylor (gitár) és Bill Wyman (basszusgitár) alkotta felállás által készített anyag a csapat rajongóinak egybehangzó véleménye szerint a brit pimaszkodók egyik legjobb és legfontosabb lemeze.

A teljes cikkért ide klikkelj!

Gary Moore volt George Harrison kedvenc gitárosa

Beatles rajongói jól tudják, hogy George Harrison olyan jelentős húrnyűvők hatására kezdett zenélni, mint a countryt rock and rollba oltó Carl Perkins, a blues ősapa Muddy Waters, vagy az utánozhatatlan Chuck Berry, a saját generációjához tartozók közül pedig Eric Claptont tartotta különösen nagyra – olyannyira, hogy szerepeltette a While My Guitar Gently Weeps-ben. Az viszont nem tartozik a közismertebb tények közé, hogy kedvenc gitárosa egy nála sokkal fiatalabb és az övénél jóval keményebb műfajban ügyködő úriember volt, aki nem más, mint Gary Moore.

A teljes cikkért ide klikkelj!

John Entwistle és Chris Squire: Az Ökör és a Hal méregerős duója

squire_entwistle_22.jpg

John Entwistle és Chris Squire… Forradalmasították a basszusgitározást, és mindketten június 27-én hunytak el (Entwistle 2002-ben, Squire 2015-ben). Kollégáik csak állati becenevükön emlegették őket: Entwistle-t Ökörnek (Ox) szólították, mivel csapattársai szerint nem csupán erősebb testfelépítésű volt náluk, de többet evett és ivott, mint ők hárman együttvéve. 

A teljes cikkért ide klikkelj!

Ian Anderson: A csúnya, de virtuóz flamingó

Prog rock és humor… Állítólag a kettő kizárja egymást. A műfajt sosem kedvelő fősodratú zenei szaksajtó a proggereket állandóan magukat túlságosan komolyan vevő, öncélú szólókban és komplex rockszimfóniákban tobzódó nagyképű alakoknak festette le, míg a gyakran valóban nevetségesen primitív zenét produkáló punkokat vagy a nőimitátor földönkívüliek módjára öltöző glam rockereket piedesztálra emelte. 

A teljes cikkért ide klikkelj!

Jack Bruce „nagyvilági ékköve”

Kultikus albumok: Jack Bruce – Jet Set Jewel (1978)

A skót származású basszusgitáros-énekes, Jack Bruce (1943. május 14. – 2014. október 25.) először Graham Bond, majd John Mayall zenekarában szerzett magának hírnevet, világsztárrá viszont a gitármágus Eric Claptonnal és a dobos fenomén Ginger Bakerrel 1966-ban alapított supergroupja, a Cream tette. 

A teljes cikkért ide klikkelj!

Ringo Starr: A siker nem jön könnyen!

1971-ben jelent meg Ringo Starr It Don’t Come Easy című dala, amely igen hamar slágerré vált: az Egyesült Királyságban és az USA-ban a 4. helyig kúszott fel a listán, Kanadában pedig meg sem állt a képzeletbeli dobogó legfelső fokáig. Noha a nóta komponistájaként egyedül Starrt tüntették fel, jó ideje köztudomású, hogy Beatles-béli társával, George Harrisonnal írta.

A teljes cikkért ide klikkelj!

George Thorogood: Velejéig romlott tesztoszteron-blues

Bár 1982 nagy durranásának az androgün kinézetű popénekeseknek kedvező new wave műfaj térhódítása bizonyult, és az ebben az időszakban diadalútjára induló MTV is az efféle előadókat részesítette előnyben, Delaware állam sallangmentes bluest és hagyományos rock and rollt nyomó gitáros-énekes fia, George Thorogood mégis ekkor rukkolt elő a Bad To The Bone-nal, amely nem csupán a 80-as évtized talán legismertebb blues slágerévé vált, de még ma sincs valamirevaló külvárosi amerikai biliárdterem vagy rockkocsma, ahol ne szólalna meg havonta több tucatszor.

A teljes cikkért ide klikkelj!

Supremes: Jó dal a rossz időről

A novemberi, nem túl szívderítő időjárás szinte mindannyiunkat arra késztet, hogy például a napfényes nyári Kaliforniába képzeljük magunkat. Ha történetesen az old time rock and roll zenék rajongóiról van szó, ők a strandidőhöz remek retro muzsikákat is hozzávizionálnak. Engem esős és hideg napokon a Supremes klasszikus nótái igencsak fel tudnak dobni.

A teljes cikkért ide klikkelj!

süti beállítások módosítása